Yhdistyksen historiikki

ASTANGAJOOGA OULU RY 20 VUOTTA

YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN

Astangajooga saapui Ouluun 2000-luvun alussa ja ensimmäiset pari vuotta kurssit ja tunnit järjestettiin Lehtorannan koululla ja Nukulla (nyk. Valve). Koska säännöllisille astangatunneille oli kysyntää, tuli ajankohtaiseksi hankkia toimitilat, ja toiminta päätettiin järjestää yhdistyksenä. Niinpä Astanga Jooga Oulu ry perustettiin 13.10.2002 tarkoituksenaan levittää ja edistää astangajoogan harrastusta, kohottaa jäsentensä fyysistä ja henkistä kuntoa ja kokonaisvaltaista terveyttä. Toimitilat löytyivät Heinäpään ja Nuottasaaren rajalta, Niilontie 24:stä. Rakennuksessa oli toiminut sen alkuvuosikymmeninä kauppa ja siinä oli ollut mm. viereisen sellutehtaan ammattiyhdistystoimintaa, mutta kiinteistön omistaja remontoi sen joogasaliksi yhdistyksen toivomusten mukaan. Niilontien salin avajaisia vietettiin joulukuun alussa 2002.

Toiminta lähti käyntiin ryminällä: oululaiset ohjaajat ohjasivat viikkotunteja, ja säännöllisesti Helsingistä ja Tampereelta tulevat vierailevat joogaopettajat pitivät viikonloppukursseja. Astangajoogan harjoittelusta ei ollut vielä muuta kirjoitettua tietoa kuin astangajoogan gurun Sri K. Pattabhi Joisin itsensä kirjoittama Yoga Mala. Asanaharjoitusta ei opittu kirjoista silloin, niin kuin ei vieläkään, vaan noudatettiin paramparaa, sukupolvelta toiselle tai opettajalta oppilaalle suoraan siirtyvää opetusta ja sen vuoksi kurssit ja niiden opettajat olivat tärkeitä tradition välittäjiä.

Koska varsinkin kurssien aikana toimitilojen pukuhuoneet kävivät pieniksi, vuokranantaja laajensi tiloja lisäämällä ison pukuhuoneen ja wc/suihkutilan sekä muuttamalla entiset pukuhuoneet miesten pukuhuoneeksi ja vierailevien ohjaajien huoneeksi minikeittiöineen. Tämä mahdollisti vierailijoiden majoittumisen mukavasti salilla viikonloppukurssien aikana. Aulatilan legendaksi muodostunut sininen sohva jäi palvelemaan kaikkien joogien hengähdyspaikkana tuntien lomassa.

YHDISTYS TOIMII

Yhdistys toimii vapaaehtoistyön varassa ja toiminta-ajatuksen mukaan tehdystä työstä ei makseta rahallista korvausta. Alusta asti joogaavat monen alan asiantuntijat ovat tehneet pyyteetöntä työtä astangajoogan harrastuksen ylläpitämiseksi Oulussa. Joogatuntien taustalla tehdään paljon näkymätöntä työtä toimitilojen kunnostuksessa, siivouksessa, kirjanpidossa, rahaliikenteessä, tuntien organisoinnissa, mainonnassa ym. ja kirsikkana kakun päällä ovat viikkotunnit. Aluksi suurin osa tästä työstä tehtiin talkootyönä, vain muutamasta tunnista viikossa maksettiin ohjaajalle. Kävijämäärät lisääntyivät, ja yhdistykselle palkattiin kokoaikainen työntekijä vuosiksi 2009–2018. Talkootyötä tarvittiin silti.

Yhdistys eli huippuvuosiaan, ja alkeiskurssit olivat täynnä vuodesta toiseen. Niilontien saliin mahtui 30 joogaajaa kerralla ja kursseja pidettiin 6–7 vuodessa, joten kirjaimellisesti tuhannet ihmiset ovat käyneet astangajoogan alkeiskurssin yhdistyksen salilla. Vierailevat ohjaajat pitivät alkeiskurssit muun tarjonnan ohella vuoteen 2014, jolloin alkeiskursseja alettiin ohjata omien ohjaajien voimin.

Astangajoogan harjoittelun perusta ovat säännöllisesti järjestettävät viikkotunnit, joita on periaatteessa kahta laatua: ohjatut tunnit ja mysoretunnit. Ohjatuilla tunneilla harjoitus tehdään ohjaajan neuvojen ja hengityksen laskun mukaan ryhmänä ja tästä yhdistyksellä on ollut tarjolla monta eri harjoituksen pituutta. Mysoretunneilla joogataan kuten Mysoren kaupungissa Pattabhi Joisin opettamisen tyylillä, jolloin jokainen harjoittelija tekee harjoitusta omaan tahtiinsa ja opettaja ohjaa ja avustaa jokaista yksilöllisesti tarpeen mukaan.

Tunteja on ollut viikko-ohjelmassa vaihteleva määrä kulloisenkin tarpeen ja ohjaajaresurssien mukaan. Pääosa tunneista on järjestetty iltaisin, mutta perinteistä aamuharjoitustakin on ollut joinakin vuosina. Aamukuudelta harjoitukseen on ollut vain vähän tulijoita, joten aamuharjoitukset siirtyivät viikonloppujen kello yhdeksään ja ovat jatkuneet siinä koko toiminnan ajan. Viikkotuntiohjelmassa oli vuosia  lounasjooga, joka oli kerran tai kahdesti viikossa klo 11–12. Astangajoogan lisäksi on järjestetty myös pranayamaa viikkotunteina joinakin vuosina.

Kaikki toiminta ei ole ollut Niilontien joogasalilla, vaan kesäisin järjestettiin tunteja Hietasaaressa Keulapuomintie 10:n pikkusalissa. Keulapuomintien heinäkuiset aamujoogat järjestettiin vuosina 2015–2020. Tuntien lisäksi tarjolla oli aamiaista salin idyllisellä pihalla. Keulapuomintien salin pihassa järjestettiin myös yhdistyksen ainoat pihajoogat kesällä 2021.

Kun koronapandemia sulki Suomen maaliskuussa 2020, yhdistys alkoi järjestää joogatunteja verkon kautta. Sulun alettua maanantaina 16.3. oli ensimmäinen nettijooga jo perjantaina. Viidessä päivässä oli etsitty välineet ja ohjelmat ja opeteltu käyttämään niitä ja vedetty testitunti; ensimmäisellä etäjoogatunnilla oli yli 40 osanottajaa. Nettijoogaa ohjattiin elokuuhun 2020 asti ja sen jälkeen tunnit muuttuivat hybriditunneiksi, joihin saattoi osallistua verkossa tai salilla. 

Korona vähensi kävijämääriä ja nettijoogasta huolimatta Niilontie 24:n salin ylläpito kävi taloudellisesti mahdottomaksi. Salista päätettiin luopua ja vuokrasopimus päättyi maaliskuun lopussa 2021. Yhdistys oli ilman omaa salia kaksi kuukautta nettijoogan varassa, mutta uusi pienempi sali otettiin käyttöön kesäkuussa 2021 osoitteessa Isokatu 70 A. Toiminta on jatkunut Isokadun tiloissa viikkotunteineen ja kursseineen, nettijooga tuli jäädäkseen ja ohjatut tunnit jatkuivat hybriditunteina.

Joogi Keulapuomintiellä.
Keulapuomintien sali Hietasaaressa.

KURSSIT JA MUUT TAPAHTUMAT

Alusta asti kurssitoiminta oli vilkasta. Ouluun kutsutut opettajat ovat kaikki olleet kokeneita pitkän linjan astangajoogaopettajia ja Pattabhi Joisin tai Sharatin oppilaita pääasiassa Helsingin ja Tampereen astangakouluilta. Kirjoitettua tietoa ei aluksi juuri ollut ja internetkin otti vasta ensiaskeleitaan toiminnan alkuvuosina. Kursseja odotettiin ja niiden anti oli tärkeä harjoituksen edistymisen ja ylläpitämisen kannalta. Kurssit järjestettiin 2–5 päiväisinä viikonloppukursseina, tavallisimmin kolmipäiväisinä. Kurssien sisältönä olivat astangajoogan ohjatut tunnit, mysoretunnit sekä alkeiskurssit. Lisänä oli playgroundeja ja kulloisenkin opettajan erikoisosaamisen mukaista lisäohjelmaa meditaatiosta käsilläseisontaan. Myös muita kursseja on salillamme järjestetty yhdistyksen toimintana, kuten pranayamakursseja, mantrakursseja, lapsijoogaa ja Slow Yoga -kursseja. Niilontien viihtyisällä salilla järjestivät myös muut toimijat kurssejaan oman toiminnan sen salliessa.

Yhdistys on järjestänyt kaikenlaisia joogaa sivuavia tapahtumia, vain mielikuvitus on ollut rajana. Salilla on ollut kirtaneita, trooppisia aamuja joulukuussa, käsityökerho, jossa luettiin Bhagavad Gitaa, ja kesä-Niittejä, eli Niilontien minijoogaretriittejä. Niitit olivat yksi- tai kaksipäiväisiä tapahtumia, joissa oli vaihtelevalla ohjelmalla astangajoogatunteja, pranayamaa, meditaatiota, kirtaneita, yoganidraa ja tietysti jooginen brunssi. Lähes joka vuosi on järjestetty myös pikkujoulut.

Yhdistys on osallistunut tapahtumiin myös oman salin ulkopuolella, kuten Oulun joogafestareihin vuosina 2017–2018 ja MoveOulu liikuntafestivaaliin Nallikarissa elokuussa 2016.

OPETTAMINEN

Astangajooga tuli Suomeen Helsingin kautta. Oululaiset astangasta kiinnostuneet harjoittelivat ensin pääkaupungissa Petri Räisäsen ja Juha Javanaisen johdolla, jotka kävivät myös Oulussa kurssittamassa oppilaita. Myös Anne Nuotio piti kursseja Oulussa ennen yhdistyksen perustamista. Kun yhdistys sai alkunsa aktiiviharrastajat, alkoivat opettaa viikkotunneilla saamansa opin mukaan. Lisää opetusta ohjaajat saivat viikonloppukursseilta ja tekemällä yhteistyötä muiden Suomen astangajoogayhdistysten kanssa.

Helsingin astangajooga järjesti useina vuosina Petrin ja Juhan syksyisen kolmipäiväisen opettajakoulutuksen, johon myös Suomen muilta astangasaleilta sai osallistua yksi tai kaksi henkilöä. Oulun astangasta oli edustajia koulutuksessa kolmena vuotena. Myös joogaleirit olivat oppimispaikkoja opettajille, ensimmäisenä isona heinäkuisena tapahtumana vuosittain oli Helsingin astangajoogan Houtskarin joogaretriitti, johon Oulun ohjaajilla oli mahdollisuus osallistua yhdistyksen kustannuksella joinain vuosina.

Yhdistyksen omat opettajat koulutetaan salilla itse mentoroinnilla. Ohjaajaksi aikova käy ensin seuraamassa opetusta muiden opettajien tunnilla, opettajat jakavat omaa tietoaan henkilökohtaisella opetustunnilla ja ensimmäinen alkeistunti/ohjattu seisomasarja ohjataan kokeneemman opettajan läsnä ollessa. Yhdistyksen omia kouluttamia astangajoogan opettajia on ollut vuosien saatossa jo 23.

Kun astangajooga tuli Suomeen se oli Suomen joogaopiston usein kansalaisopistojen kautta tarjottavan joogan lisäksi ainoa perinteinen joogamuoto valtakunnassa. Kiinnostus astangajoogaan oli valtavaa niin koti- kuin ulkomaillakin. Astangajoogan asanaharjoituksen fyysisyys, kokonaisvaltaisuus ja menetelmän helposti omaksuttava järjestelmällisyys vetosi ihmisiin. Kun harjoituksesta alkoi tulla kirjoja ja internetin kautta suuret määrät tietoa, perinteinen opettajalta oppilaalle tapahtuva tiedonvälitys sai uusia haasteita. Opettajat kävivät lisää koulutuksia sekä astangajoogasta että useista muista joogamuodoista. Tietous joogasta, asanahajoituksesta ja muista kahdeksanhaaraisen joogan poluista lisääntyi. Nykyisin ohjaajilta odotetaan myös tietoutta anatomiasta ja siitä, miten harjoitusta voi muokata oppilaan tarpeiden mukaan. Odotukset opettajaa kohtaan ovat joskus liiankin kovat, edelleen harjoitus itsessään on paras opettaja ja tärkein työ tehdään joogamatolla ja joogin korvien välissä.

Astangajooga Oulu ry:llä opetetaan edelleen astangajoogaa perinteiseen tapaan. Vaikka joogaharjoitusten kirjo maailmalla on valtaisa, monen pohjana on astangajoogan asanaharjoitus, tiedostaen tai tiedostamatta. Perinteiseen astangajoogaan kuuluu tietty harjoituksen järjestys, hengitys, katseen kohdistus, alku- ja loppumantrat. Harjoitusta voi muokata harjoittajan fysiikan mukaan, mutta saman järjestyksen noudattaminen luo harjoitukseen rauhan ja tilan, jossa jooga tapahtuu. Chitta vritti nirodha, joogan tehtävä on pysäyttää mielen liikkeet. Tällä polulla Astangajooga Oulu ry on ollut 20 vuotta ja jatkaa edelleen.

Joogi Niilontiellä.
Joogi Niilontiellä.